De tuin water geven tijdens droogte

Gepubliceerd op 29 augustus 2022 om 16:27
Water uit een sproeier

Hoe kun je het beste de tuin water geven tijdens droogte? Die vraag krijgen wij regelmatig. Ook dit jaar breken we weer record na record als het gaat om droogte en hitte. Helaas zullen we dit soort extremen vaker gaan meemaken. Dat vraagt ook om een andere aanpak als het gaat om de tuin water geven tijdens droogte. Waar we voorheen in de zomer konden putten uit regelmatige regenbuien, zullen we nu steeds meer zelf water moeten geven om de tuin toch mooi te laten groeien en bloeien. 

 

Het gazon water geven

We zien regelmatig dat het gazon te vaak water krijgt. Dat klinkt gek, omdat het kurkdroog is in de zomer. Maar te vaak water geven is een probleem voor het gras en de wortels. Want als we vaak water geven, dan geven we ook vaak te weinig water tijdens het sproeien. Een belangrijke tip om te onthouden is om het gazon niet vaak water te geven, maar wel voldoende. Sproei het gazon liever 1x per week met veel water, dan elke dag een klein beetje. Als je water geeft dan is het belangrijk dat het water diep de bodem in kan zakken. Dat kan alleen maar als je lang water geeft. Handig is dan ook een sproeier die zelf op en neer kan. En laat die dan maar een paar uur aanstaan. 

De border water geven

Wat voor het gazon geldt, geldt ook voor de border. Vaste planten, hagen en heesters wortelen nog veel dieper dan gras. Via de wortelhaartjes kan vocht worden opgenomen door de plant. En die wortelhaartjes zitten vaak dieper. Sproei de border dan ook lang. Ook hiervoor geldt dat je beter 1x per week veel water kan geven dan elke dag een klein beetje. Hierdoor blijven de wortels sterk en vitaal en daarmee ook de plant. Kijk ook even naar welke planten je in de tuin hebt. Sommige planten vragen om meer water dan andere. Jonge aanplant heeft sowieso meer water nodig dan al wat oudere planten. Geef daarom de jonge planten extra aandacht tijdens periodes van droogte. 

De tuin voorbereiden op regenbuien

Voorspellen ze regen na een periode van droogte? Bereid je tuin dan voor op de regen die sinds lange tijd gaat vallen. Valt het je op dat boeren voor een regenperiode toch beregenen? Dat doen ze niet voor niets. Na een periode van droogte is de bodem namelijk vaak "hyrdofoob". Dat betekent dat de bodem veel moeilijk vocht kan opnemen. Dat is een steeds groter probleem. Door de bodem in kleine hoeveelheden alvast water te geven kunnen de poriën zich weer volzuigen met water, waardoor de bodem het water weer kan opnemen. Doe je dat niet dan zal het grootste gedeelte van het regenwater niet worden opgenomen door de bodem. En dat is natuurlijk zonde. Zeker in periodes waarin regenwater steeds schaarser wordt.  

De unieke Zeogran®-Formule

De zeoliet die in de meststoffen van Sana Garden worden gebruikt bufferen onder andere water. Hierdoor hoef je wat minder water te geven. De planten in de tuin zullen langer vitaal blijven tijdens droge periodes. Een extra buffer dus voor de tuin in extreme omstandigheden. 

 

Heb je naar aanleiding van deze blog een vraag? Reageer dan hieronder of stuur ons een bericht via het contactformulier. Onze tuindeskundige zal je graag helpen met jouw vraag.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.