De perfecte maanden voor gazon aanleg en onderhoud

Gepubliceerd op 30 augustus 2022 om 10:41
Gazon en border in de zomer

Wanneer kan ik het beste een gazon aanleggen of onderhouden? Die vraag krijgen we vaak. Het antwoord daarop heeft alles te maken met (bodem)temperatuur. Kijken we naar de eigenschappen van graszaad dan zul je zien dat de maanden na de zomer het meest geschikt zijn om het gazon te onderhouden of een nieuw gazon aan te leggen.

 

Een gazon aanleggen

Bij het aanleggen van een gazon komen meerdere dingen kijken. In deze blog kun je hier alles over lezen. Hierin leggen we in 5 stappen uit hoe je dat het beste kunt doen. Maar wanneer kun je nou het beste een gazon aanleggen? Dat kan het beste als de bodemtemperatuur hoog is. In augustus en september dus. In die maanden zit de temperatuur van de zomer nog in de bodem. Hoe hoger de temperatuur is, hoe sneller graszaad kiemt. En hoe sneller graszaad kiemt, hoe sneller het gazon na het inzaaien weer "gesloten" is. Onkruid en mos hebben daardoor minder kans om zich te settelen tussen het gras. Een bijkomend voordeel is dat het in de maanden augustus en september over het algemeen wat meer regent dan in de zomer. Regenwater helpt enorm bij het kiemen van het graszaad. Dat is warmer dan water uit de kraan. Zo help je het graszaad om sneller te kiemen.

 

Een gazon onderhouden

Ook voor het onderhouden van het gazon is bodemtemperatuur belangrijk. We kunnen ons voorstellen dat je het gazon wilt verticuteren. Na het verticuteren zul je zien dat het gazon er wat kaler uitziet. Dat komt omdat je veel ongewenste onkruiden, mos en (gras)resten eruit hebt gesneden. Een "open" gazon is de perfecte omstandigheid om graszaad bij te zaaien. Het graszaad krijgt dan voldoende licht en zuurstof om snel te kiemen. Een gazon dat regelmatig bijgezaaid wordt blijft jong en vitaal en zal optimaal ontwikkelen, met een perfect groeiende grasmat tot gevolg.

Meststoffen voor reparatie en onderhoud van het gazon

Na het aanleggen of onderhouden van het gazon met graszaad is het van belang om ook meststoffen te strooien. De nieuwe grasplantjes hebben direct de juiste voeding nodig om optimaal te groeien. Uiteraard heeft ook bestaand gras voeding nodig. De meststof die daar het meest geschikt voor is, is GAZON MESTSTOF AANLEG EN REPARATIE - ORGANISCH. Deze meststof bevat alles voor een perfecte start van nieuw gras. Zo help je het gazon snel dicht te laten groeien en geef je voor de eerste 4 maanden direct de juiste voeding mee. 

Graszaad voor reparatie en onderhoud van het gazon

Ook het selecteren van het juiste graszaad is van belang. Ligt het gazon (grotendeels) in de schaduw? Kies dan voor het Schaduwgraszaad. Dit graszaad bevat rassen die beter bestand zijn tegen minder zonlicht. Hierdoor zul je ook op de wat donkere plekken met meer schaduw een mooi gazon krijgen en houden.

In alle andere gevallen kun je kiezen voor Gazongraszaad of Eko gazongraszaad. Deze graszaden bevatten zowel grassen voor een speelgazon als siergazon. Een mooie mix dus voor een stevig gazon met een mooie sierwaarde. Lekker voetballen en spelen is op dit gazon geen enkel probleem.

 

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Of wil je iets anders weten over de tuin? Laat ons dan een berichtje achter onder deze blog of neem contact op via ons contactformulier. Onze tuindeskundige zal jouw vraag met plezier beantwoorden.

 

 

Geschikt voor het aanleggen en/of repareren van gazons. Deze kwalitatief hoogwaardige meststof met unieke Zeogran®-Formule bevat o.a. Humifirst. Humifirst zorgt ervoor dat voedingsstoffen die in de bodem aanwezig zijn worden vrijgemaakt voor de nieuwe wortel. Daarnaast bevat deze meststof veel fosfaat. Fosfaat zorgt voor wortelontwikkeling van het nieuwe gras.

 

GEWAARBORGDE SAMENSTELLING:

10-10-0+ HF + 10% zeoliet 

 

STROOIEN:

Bij aanleg of reparatie van gazons, het hele jaar door

 

HOEVEELHEID:

100 gram per vierkantie meter

  • 1Kg voor 10 vierkante meter
  • 3Kg voor 30 vierkante meter
  • 5Kg voor 50 vierkante meter
  • 10Kg voor 100 vierkante meter

 

HUMIFIRST UITGELEGD IN 1,5 MINUUT

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.