De tuin bemesten in het najaar

Gepubliceerd op 15 september 2022 om 13:58
De tuin in het najaar. Kruiwagen met blaadjes.

Dat er in het voorjaar bemest moet worden weet iedereen wel. De groenprofessional bemest minstens 2x per jaar. Maar de beurt in de zomer en zeker in het najaar wordt door de particulier nog wel eens overgeslagen. En dat is om verschillende reden niet verstandig. We leggen uit waarom dat is.

 

Najaarsbemesting voor het gazon

 

Elk gazon zou bemest moeten worden in het najaar. Het gras heeft het in de winter zwaar. De groei is eruit en de weersomstandigheden zijn niet ideaal voor gras. Lage temperaturen in combinatie met winterse neerslag zorgt ervoor dat gras zich minder lekker voelt. Dit heeft als gevolg dat het grasbestand achteruit kan lopen. Zeker als het gazon ook nog betreedt wordt loop je de kans op minder gras. Ook ziektes en schimmels hebben meer kans om te overleven in de winter. Met soms kale plekken als gevolg. Die kale plekken worden dan opgevuld door onkruid en/of mos. En voor je het weet is jouw mooie gazon van de zomer uitgegroeid tot een gazon met meer onkruid en mos dan gras. Gras kan zich namelijk niet herstellen bij lage temperaturen.

Het geven van een najaarsmeststof helpt dit te voorkomen. Het hoge Kaliumgehalte in de najaarsmeststof zorgt voor het “afharden” van de grasplant. Kalium helpt de celwanden van de grasplant dikker te maken waardoor het beter bestand is tegen ziektes en schimmels die in de winter voorkomen. Hierdoor blijft de plant sterk en zal het minder vatbaar zijn voor winterse omstandigheden.

 

Bemesten in het najaar zorgt voor een voorsprong in het voorjaar

 

Naast het afharden van de plant is er nog een voordeel van het geven van de najaarsbemesting. Geef je in het najaar nog een bemesting, dan zorgt dat voor een grote voorsprong in het voorjaar erop. Een goed beschermt gazon komt namelijk veel mooier de winter uit. Minder mos en minder onkruid en een hoger grasbestand. Omdat onze meststoffen zeoliet bevatten worden voedingsstoffen, die normaal gesproken in de winter zouden uitspoelen, opgeslagen in het gesteente. Heeft de plant de voedingsstoffen in het voorjaar weer nodig, dan kan het nog putten uit de voedingsstoffen van het najaar. Dus vanaf het allereerste moment dat het gras weer voeding nodig heeft, is het beschikbaar. Een enorm voordeel voor het gras dus.

 

Najaarsbemesting voor de border

 

Wat voor het gazon geldt, geldt ook voor de vaste planten, hagen en heesters. Ook die hebben het zwaar in de winter. Bij de planten zie je niet zo snel onkruid en mos ontstaan zoals in het gazon, maar ziektes en schimmels zorgen voor een verzwakking van de plant. Vaak wordt dit dan op een later moment in het jaar vastgesteld. We krijgen nog wel eens de vraag over hagen die al meerdere jaren oud zijn, maar plotseling worden geplaagd door ziektes of schimmels. De oorzaak daarvan kan liggen bij de verzwakking die in de winter is opgetreden. Dus ook oudere vaste planten, hagen en heesters hebben bescherming nodig.

En dat geldt al helemaal voor nieuwe aanplant. Jonge planten zijn nog zwak en zullen geholpen moeten worden met een najaarsbemesting om de eerste winter goed door te komen. Ook hiervoor geldt dat door de najaarsbemesting een voorsprong in het voorjaar wordt behaald. Het gevolg is minder uitval en een rijk bloeiende border.

Geschikt om het gazon te bemesten in het najaar. Door het gazon in het najaar te bemesten met deze organische bemesting met zeoliet bescherm je het tegen winterse omstandigheden. Het gazon is beter beschermd tegen kou en neerslag. Een bemesting in het najaar zorgt voor een gezond gazon in het voorjaar.

 

GEWAARBORGDE SAMENSTELLING:

NPK 6-3-10+3 MgO+1%EDTA+10% zeoliet

 

STROOIEN:

September-november

 

HOEVEELHEID:

75 gram per vierkante meter

 

  • 1Kg voor 13 vierkante meter
  • 3Kg voor 40 vierkante meter
  • 5Kg voor 67 vierkante meter
  • 10Kg voor 133 vierkante meter

Geschikt om de border te bemesten in het najaar. Door de border in het najaar te bemesten met deze organische bemesting met zeoliet bescherm je de planten, hagen en heesters tegen winterse omstandigheden. De planten zijn beter beschermd tegen kou en neerslag. Een bemesting in het najaar zorgt voor een gezonde border in het voorjaar. Lees hier meer over het belang van de najaarsmeststof.

 

GEWAARBORGDE SAMENSTELLING:

NPK 6-3-10+3 MgO+1%EDTA+10% zeoliet

 

STROOIEN:

September-november

 

HOEVEELHEID:

75 gram per vierkante meter

 

  • 1Kg voor 13 vierkante meter
  • 3Kg voor 40 vierkante meter
  • 5Kg voor 67 vierkante meter
  • 10Kg voor 133 vierkante meter

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.