6 tips tegen mos in het gazon

Gepubliceerd op 18 oktober 2022 om 10:13
Mos ingezoomd dat uit het gazon is gehaald

Mos in het gazon is een veelvoorkomend probleem in de Nederlandse tuinen. Mossen komen het hele jaar voor alleen in de herfst en lente zijn de mossen op hun hoogtepunt omdat de luchtvochtigheid dan hoog is. Wij vinden mos een hele mooie plant met veel nuttige eigenschappen. Maar in een gazon is deze plant vaak niet gewenst. Daarom beschrijven wij 6 manieren om van mis in het gazon te komen.

1. Zorg voor een gesloten grasmat

Dit is de belangrijkste tip die we kunnen geven. De stelregel is; waar gras groeit, groeit geen mos. Oftewel, zorg ervoor dat het gazon geen open stukken heeft. Dit kun je doen door het gazon regelmatig te voorzien van voldoende organische voeding. Door het gras het hele jaar door gezonde voeding te geven zal het gras zich prettig voelen en optimaal groeien. Hierdoor kan het de concurrentie aangaan met onkruiden en mos. Uitval van gras wordt hiermee (grotendeels) voorkomen met een gesloten grasmat als gevolg.

 

2. Zaai regelmatig door met nieuw graszaad

Een jong en vitaal gazon kan tegen een stootje. Houdt daarom het grasbestand op peil met jong gras. Dit hoeft niet jaarlijks. Maar zo eens in de twee jaar nieuw graszaad zaaien helpt zeker om het gazon sterk te houden. Doe dit het liefst na het verticuteren. Verticuteren zorgt ervoor dat er meer licht en zuurstof in het gazon komt. Dit zijn eigenschappen die graszaad helpt om te kiemen. Hoe sneller graszaad kiemt, hoe minder kans onkruid en mos maakt om terug te komen of te gaan groeien.

 

3. Verticuteer het gazon regelmatig om mos tegen te gaan

Hierboven beschreven we al dat verticuteren helpt om daarna goed te kunnen doorzaaien. Heb je nou veel onkruid en mos in het gazon dan is verticuteren de beste manier om daar snel vanaf te komen.

Wat is verticuteren?

Als je verticuteert snijdt je met de messen door de toplaag van je gazon heen. Al het ondiep wortelende snijdt je kapot en komt los te zitten. Mos wortelt zeer ondiep en daardoor snijdt je het makkelijk weg. Verticuteren is om die reden zeer effectief. Verticuteer het gazon het liefst horizontaal en verticaal. Je weet dan zeker dat je alle plekken goed hebt gepakt. Ons advies is om machinaal te verticuteren. Zeker als het gazon wat groter is. Het is fysiek namelijk een zware klus. Zorg er ook voor dat je alles wat los is komen te liggen grondig verwijdert van het gazon. Daarmee voorkom je dat losliggend materiaal voorkomt dat graszaad kan kiemen.

 

4. Bemest met meststoffen speciaal tegen mos

Om mos tegen te gaan kun je ook de meststof strooien tegen mos. Wat je hiermee doet is een ingrediënt strooien dat mos niet fijn vindt. We benadrukken dat dit een organisch ingrediënt is wat niet schadelijk is voor het gazon. Je dient enkel een speciaal ingrediënt Kali toe waar mos niet goed tegen kan. Mos wordt in de weken daarna bruin en zal dood gaan. Hierdoor is het makkelijk te verwijderen en kun je makkelijk doorzaaien. Het strooien van deze meststof is een duurzame en organische manier om van mos af te komen. Een ander voordeel van het strooien van deze meststof is dat je een preventieve manier ontwikkeld om mos tegen te gaan. Het ingrediënt in de bodem zorgt er namelijk voor dat mos het niet prettig vindt om op jouw gazon te groeien.

5. Gebruik schaduwgras voor schaduwrijke plekken

Een gazon dat (voor een deel) in de schaduw ligt is veel gevoeliger voor mos dan gazons waar de zon vrij spel heeft. Dat betekent niet dat het niet mogelijk is om een mooi gazon te hebben. Schaduwgras is dan de uitkomst. Dit is een sterk grasmengsel dat speciaal gemaakt is voor schaduwrijke plekken. Je kunt dit mengsel zaaien door een bestaand gazon zodat er een groter schaduw-grasbestand ontstaat. Een andere optie is om het gazon helemaal opnieuw in te zaaien met dit mengsel. Verwijder dan eerst het bestaande gras, mos en onkruiden.

 

6. Kalk strooien tegen mos

Mos groeit graag op bodems met een lage Ph-waarde. Deze zure bodems zijn bij uitstek geschikt voor mos. Om de zuurtegraad te verhogen kun je kalk strooien. De Ph-waarde zal dan langzaam maar zeker hoger worden waardoor de omstandigheden van de bodem niet meer uitnodigend zijn voor mos. Strooi kalk het liefst in de winter, als het niet vriest of sneeuwt. Kalk trekt langzaam de bodem in en hierdoor heeft het de kans rustig te werken totdat de eerste bemestingsbeurt in het voorjaar nodig is. Kalk en meststoffen werken namelijk niet goed samen. Strooi kalk nooit tegelijk met meststoffen. Een groot deel van de meststoffen zullen dan niet werken.

 

Volg één of meerdere van deze stappen op en mos in het gazon behoort tot het verleden. Uiteraard kan het zijn dat er nog een kleine hoeveelheid mos tussen het gras zal groeien. Maar dit is dan controleerbaar en makkelijk te verwijderen. En nogmaals, mos is een prachtige plant met veel goede eigenschappen. Maar dat zien we dan liever terug in het bos dan op ons dierbare gazon.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.