Kalk strooien op het gazon

Gepubliceerd op 15 november 2022 om 15:05
Gazon met natte grassprieten

Het is weer bijna winter en hoewel er dan niet veel klusjes voor het gazon zijn is er één ding dat je vooral niet moet vergeten; kalk strooien op het gazon. De meeste weten wel dat kalk strooien een keer in het jaar moet. Maar de reden om kalk te strooien en wat je vooral niet moet doen leggen wij in deze blog uit. Als je het goed doet kun je namelijk ook nog eens veel geld besparen.

 

Waarom kalk strooien?

Er zijn een aantal redenen waarom je kalk moet strooien op het gazon. De voornaamste reden is het verbeteren van de bodemstructuur. Het hoofdbestanddeel van kalk is calcium. Calcium is een belangrijk element voor de bodemweerbaarheid en de stevigheid van de (gras)plant. In simpelere woorden; jouw gazon is beter bestand tegen ziektes en schimmels en zal gezonder en beter ontwikkelen. Daarnaast verhoogt calcium de PH-waarde (zuurtegraad) van de bodem. Is de bodem te zuur, dan is dit een belangrijke factor voor mos ontwikkeling. Daarom zie je op armere zandgronden (denk bijvoorbeeld aan bosgrond) altijd meer mos dan op rijkere kleibodems. Kleibodems zijn vaak minder zuur dan zandbodems. Als laatste draagt calcium in belangrijke mate bij aan de wortelontwikkeling van de plant. Hoe voller de wortelpruik van een plant, hoe gezonder die is. Voedingsstoffen en vocht kan daardoor beter de plant in.

 

Kortom: redenen om kalk te strooien

  • Bodemweerbaarheid en plantstevigheid
  • Verhoogt de PH-waarde van de bodem (=minder mos ontwikkeling)
  • Betere wortelontwikkeling van de plant

Wanneer kalk strooien op het gazon?

Wat we merken is dat er vaak een vergissing wordt begaan met kalk. Het voorjaar begint en de focus komt weer op de tuin en het gazon te liggen. Veel mensen strooien in die periode kalk op het gazon. Dat is niet goed. Kalk gaat namelijk niet samen met de meststoffen die vaak tegelijk gestrooid worden in het voorjaar. Calcium zorgt ervoor dat meststoffen (en dan met name stikstof) tijdelijk niet goed kunnen worden opgenomen. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. De meststoffen die je gekocht hebt werken niet.

 

Daarom is het van belang om de kalk minimaal 6 weken vóórdat de meststoffen gestrooid worden te gebruiken. Dat komt in de praktijk dus neer op de winter. Strooi je de kalk in januari dan ben je nooit te laat. Een voordeel van kalk is dat het ook wordt opgenomen bij koude (bodem)temperaturen. Kijk wel even of de bodem niet bevroren is. Als dat het geval is wacht dan even met het strooien tot de bodem weer ontdooit is.

Hoeveel kalk strooien op het gazon?

Kalk is een bodemverbeteraar. Met kalk verbeter je dus de bodem. Hoeveel kalk je moet strooien hangt af van de situatie. Is de bodem erg zuur en wil je de Ph verhogen? Dan is het van belang om wat meer te strooien. Strooi je kalk jaarlijks als reguliere onderhoudsbeurt? Dan kun je af met wat minder kalk. Wij adviseren altijd kalk te strooien. Ongeacht de bodemsoort van jouw tuin. We hebben uitgelegd wat de voordelen zijn van calcium. Die voordelen gelden ook voor tuinen die op rijkere kleigrond liggen.

 

  • Onderhoudsbeurt kalk:               100 gram per m2
  • Kalk ter verhoging Ph:                 150 gram per m2

 

Kalk ook strooien in de borders?

Zoals gezegd is kalk een bodemverbeteraar. De voordelen van kalk gelden zeker ook voor de vaste planten hagen en heesters in de tuin. Je doet er dus goed aan om ook kalk te strooien in de borders. Zeker als je veel planten hebt die van een hogere Ph-waarde houden. Denk hierbij aan veel vruchten zoals druiven, peren of appels. Maar ook rozen, lavendel of buxus heeft kalk nodig.

 

Strooi geen kalk bij zuur minnende planten zoals Hortensia’s of Rododendrons.

 

Tip: Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben, laat het dan gerust even weten via het contactformulier of plaats een reactie hieronder. Onze bemestingsadviseur helpt je graag.

Reactie plaatsen

Reacties

W.h.janssen
een jaar geleden

Mag ik bordermest ook strooien bij photinia red robin.

Joffrey - Sana Garden
een jaar geleden

Goedemiddag heer/mevrouw Janssen,

De bordermest kunt u zeker strooien bij de Red Robin. De plant zal er van opknappen :)