Het gazon herstellen in 4 stappen

Gepubliceerd op 19 december 2022 om 13:56
Grasmaaier op het gazon

Het gazon herstellen kan om verschillende redenen soms nodig zijn. Bijvoorbeeld na extreme weersomstandigheden in de zomer. Hitte en droogte zijn niet echt bevorderlijk voor een mooie en groene grasmat. Maar ook na een langere periode met wat minder aandacht voor het gazon kan het nodig zijn om het gras weer te herstellen. Een zwembad op het gazon in de zomer? De kale plekken die dat veroorzaakt moeten ook worden hersteld om het gazon terug te krijgen van voor die tijd. Kortom, er zijn genoeg redenen om het gazon zo af en toe te moeten herstellen. Wij leggen in onderstaande stappen uit hoe je dat het beste kunt doen. Toch liever persoonlijk advies voor jouw gazon? Vraag dan hier je tuinbezoek aan door onze specialist.

 

Stap 1. Maai het overgebleven gras kort

Deze stap maakt het makkelijker om stap twee (verticuteren) uit te voeren. Met een kort gemaaid gazon (of wat ervan is overgebleven) wordt het makkelijker om door de toplaag te snijden. Dat is wat je doet met verticuteren. Maai het gazon dus gerust kort af (3cm). Dat maakt het vervolg van de stappen zogezegd een stuk minder zwaar.

 

Stap 2. Het gazon verticuteren

Verticuteren van het gazon is namelijk best een zware klus. Al helemaal als je het handmatig met een hark doet. Je trekt met een speciale hark door de bovenste laag van de bodem. Daarmee trek je alles wat daar niet hoort eruit. Denk aan mos of niet verteerde grasresten. Ook ondiep wortelend onkruid snij je kapot door te verticuteren. Voor het beste resultaat raden wij aan om het machinaal te doen. Dit kost een stuk minder kracht én het je haalt er meer mee uit het gazon. Verwijder na het verticuteren alles wat los is gekomen. Dat kunnen behoorlijk wat kruiwagens zijn. Het resultaat van verticuteren is dat de toplaag weer lucht heeft. Het kan al het ware weer ademen. En zuurstof is heel belangrijk om een mooi en groen gazon te krijgen. Dit leggen we in de volgende stap uit.

 

Stap 3. Graszaad zaaien

Een gazon dat net geverticuteerd is, ziet er even niet op zijn best uit. Al het ongewenste is verwijderd. Dat kan behoorlijk wat kale plekken opleveren. Het voordeel is dat er voldoende zuurstof in de toplaag aanwezig is. Zuurstof is belangrijk voor goede ontwikkeling van (nieuw) gras.

Daarom is dit hét moment om nieuw graszaad te zaaien. De kale plekken worden daarmee opgevuld met gras in plaats van met nieuwe onkruiden of mos. Het gevolg is een jong, sterk en groen gazon. Mits je ook nog de volgende stap uitvoert.

 

Stap 4. Meststoffen strooien

Een bestaand gazon maar zeker ook een nieuw gazon (of nieuw graszaad) heeft voeding nodig om optimaal te groeien. De voeding haal je uit meststoffen. De meststoffen van Sana Garden zijn allemaal van de hoogste (professionele) kwaliteit. Bovendien zijn alle meststoffen organisch. Organische meststoffen zijn beter voor de bodem en de planten. Je voedt niet alleen de plant maar ook de bodem. De organische Gazon Meststof Aanleg & Reparatie is speciaal ontwikkeld voor nieuwe gazons of gazons die net zijn voorzien van nieuw graszaad na het verticuteren. Strooi deze meststof direct na het inzaaien van het graszaad. Zo heeft het nieuwe plantje direct de beste voeding tot zijn beschikking en zal het beter en sterker ontwikkelen.

 

Door deze stappen te volgen zul je zien dat het gazon binnen no-time weer is hersteld. Het resultaat is een optimaal groeiend gazon met sterk en gezond gras.

Reactie plaatsen

Reacties

W.h.janssen
een jaar geleden

Kan ik de bordermest ook stromen bij photinia red robin.