Wanneer gras zaaien?

Gepubliceerd op 5 januari 2023 om 09:50
Hond spelen op gazon

Wanneer gras zaaien vragen veel mensen zich af als het voorjaar er weer aankomt. Je ziet dat het gazon een tik heeft gehad in de winter. Er zijn kale plekken ontstaan en hier en daar zie je wat mos tevoorschijn komen. Het gazon ziet er niet meer zo mooi uit als in het groeiseizoen. Daar kan iets aan gedaan worden. Gras zaaien is een van de dingen die je kunt doen om het gazon weer optimaal in vorm te krijgen.

De bodemtemperatuur is de graadmeter

Wanneer gras zaaien hangt af van een aantal dingen. De bodemtemperatuur is daar de belangrijkste van. In de winter is de temperatuur van de bodem flink gedaald. Het bodemleven is tot stilstand gekomen en er gebeurt relatief weinig in de bodem. Maar om gras te zaaien is een hoge bodemtemperatuur van belang. Hoe hoger die is (tot een zekere hoogte), hoe sneller het gras dat je inzaait zal gaan groeien. Je kunt je voorstellen dat in het voorjaar de temperatuur nog niet heel hoog is.

Daarom adviseren wij om tot maart/april te wachten met het inzaaien van graszaad. De bodemtemperatuur is dan meestal gestegen waardoor het graszaad zal gaan kiemen. Duurt de winter nou langer of is die zeer koud geweest? Dan zal de temperatuur in het voorjaar langzamer hoog worden. Kijk dus zelf naar de omstandigheden van de natuur!

Bij welke bodemtemperatuur kiemt graszaad?

Het graszaad zal kiemen bij een bodemtemperatuur vanaf 10 graden. Ook de nachttemperatuur is belangrijk. Vriest het in het vroege voorjaar nog? Dan raden wij af om gras in te zaaien. De temperatuur daalt dan weer hard waardoor het meeste graszaad niet zal kiemen. Wacht daarom even met het inzaaien tot de temperaturen in het voorjaar echt weer wat hoger zijn. 

Wanneer is het ideaal om gras te zaaien?

De maanden augustus en september zijn het meest ideaal om gras te zaaien. In deze blog leggen we uitgebreid uit waarom dat zo is. Het komt erop neer dat in die maanden de bodemtemperatuur het hoogst is en er over het algemeen voldoende neerslag valt. De meest gunstige omstandigheden voor graszaad om te kiemen. Dat wil overigens niet zeggen dat de andere maanden niet geschikt zijn. Zoals eerder gezegd is de bodemtemperatuur de graadmeter. 

Welk graszaad heb je nodig?

Om te bepalen welk graszaad het beste bij jouw omstandigheden past moet je kijken naar jouw tuin. Ligt het gazon voor een groot gedeelte van het jaar in de schaduw? Dan raden wij aan om een schaduw graszaad te gebruiken. Deze is beter bestand tegen natte en schaduwrijke plekken.

Ligt jouw gazon voor het grootste gedeelte in de zon dan kun je kiezen voor een speel en siergazon mengsel. Deze zijn speciaal samengesteld voor het gebruik van een grasmat in een tuin. Een mooie sierwaarde en toch sterk genoeg om op te spelen. Een variant hierop is de Eko Gazon Graszaad. Het eerste en enige volledige biologisch graszaad van Nederland. Een goede keuze als je extra wilt denken aan het milieu.

Welke meststoffen gebruiken na het inzaaien van gras?

Bestaand én nieuw gras hebben voeding nodig om optimaal te groeien. Wij hebben hier een speciale meststof voor samengesteld. Deze is perfect afgestemd voor nieuw gras. De extra ingrediënten zijn toegevoegd om aan de hoge eisen van het nieuwe grasplantje te voldoen. De groenprofessional in Nederland gebruikt deze meststof al vele jaren. Strooi de meststof nadat je het graszaad hebt ingezaaid. Als het graszaad gaat kiemen heeft het direct de beschikking over de juiste voeding. Op die manier zal jouw gazon er na de winter weer perfect uit komen te zien!

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of hulp nodig van onze grasexpert? Neem dan gerust contact met ons op!

Tuinspecialist

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.