Groene aanlag verwijderen

Gepubliceerd op 17 januari 2023 om 13:59
Groene aanlag op tegels voor en na behandeling

Groene aanslag verwijderen is een typisch voorjaarsklusje. Na de winter zijn de algen op de tegels, schuttingen of andere oppervlaktes weer flink gegroeid en die willen we graag zo snel mogelijk verwijderen. Er zijn heel veel manieren hoe je groene aanslag kunt verwijderen. Er zijn chemische manieren, manieren waar je hard voor moet werken en de oude bekende “oma-weet-raad-manieren”. Er zijn zelfs producten die in de supermarkt worden aangeboden, maar eigenlijk verboden zijn om te gebruiken.

Wat is groene aanslag?

Over het algemeen wordt aangenomen dat de groei van algen op verschillende oppervlaktes groene aanslag is. Algen groeien graag onder natte, schaduwrijke omstandigheden. In de winter dus. Je ziet het al in het najaar gebeuren. De mooie tegels in jouw tuin worden steeds iets groener. Dat komt omdat er steeds minder zonlicht is die de algengroei tegengaat. Ook zijn natte omstandigheden ideaal voor algen om op te groeien. In het najaar en in de winter groeit de groene aanlag lekker door, terwijl binnen zitten bij de openhaard.

Waarom groene aanslag verwijderen?

Groene aanslag is niet mooi. Jouw mooie schutting of terras verdient beter dan een groene laag algen eroverheen. Maar buiten dat het er niet mooi uitziet, kan het ook erg gevaarlijk zijn. Oppervlaktes met groene aanslag (zeker de oppervlaktes die al langer niet zijn schoongemaakt) zijn erg glad. De kans dat je erover uitglijdt is groter met alle gevolgen van dien. Dus voor de veiligheid en voor de looks van jouw tuin is het beter om groene aanslag te verwijderen.

Azijn gebruiken? Niet doen!

Het gebruik van azijn tegen mos en groene aanslag in de tuin is niet toegestaan. De overheid verbied het gebruik van dit middel. En dat is wat ons betreft terecht. Een citaat van de website van het RIVM:

“Op internet staan tips om groene aanslag en onkruid te bestrijden met azijn door te gieten of te sproeien uit een fles, jerrycan of gieter of door te spuiten met een drukspuit. Azijn is te koop in concentraties tot 80 procent azijnzuur. Uit het onderzoek blijkt dat deze concentraties azijnzuur een risico opleveren voor waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven. Spuiten met 6,6% azijnzuur geeft al een risico voor planten naast het bespoten oppervlak. 

Er zijn ook risico’s voor de gebruiker zelf bij het gebruik van azijn. De toegelaten middelen met azijnzuur hebben een lagere concentratie (6 procent) en zitten in een gebruiksklare spuitfles. Mensen die zelf met azijn aan de slag gaan, werken mogelijk met hogere concentraties en kunnen bij het spuiten, verdunnen en overgieten in aanraking komen met azijnzuur. Vanaf 10% azijnzuur is er kans op irritatie als azijn op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25% azijnzuur kunnen ernstige brandwonden of oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.”

Groene aanslag verwijderen met Sana Garden

Sana Garden heeft een groene aanslagreiniger die volledig natuurlijk is. Naspoelen of schrobben is niet nodig. Enkel aanbrengen met een lagedrukspuit of gieter is voldoende. Het tast buiten de behandelde oppervlakte niks aan. Dus ook niet al het leven onder de grond.

  • 100% natuurlijk
  • Niet schrobben of naspoelen
  • Veilig voor mens, dier en milieu
  • Te gebruiken op alle oppervlaktes

Kortom, alle voordelen voor het verwijderen van groene aanslag. Aanbevolen door de groenprofessional!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.