Het gazon bemesten

Gepubliceerd op 19 februari 2023 om 09:04

Het gazon bemesten behoort tot de jaarlijks terugkerende voorjaarsklus. Voor het gras is het van groot belang om elk jaar te bemesten. Maar wist je ook dat een zomer en najaarsbemesting net zo belangrijk zijn? Wij leggen in deze blog uit waarom, wanneer en hoe je het beste het gazon kunt bemesten.

 

Waarom het gazon bemesten?

Het gras in het gazon is een levend plantje. Dat plantje heeft net als wij mensen dagelijks voeding nodig om gezond te groeien. Die voeding haalt het gras uit de bemesting die wij strooien. Die bemesting bestaat als het goed is uit meerdere ingrediënten. Ingrediënten die allemaal van belang zijn voor een gezonde grasplant. Geef je geen of verkeerde meststoffen aan de plant, dan zal deze op lange termijn ziek worden en doodgaan. Met veel kale plekken, onkruid en mos als gevolg. Later in deze blog leggen we uit welke meststoffen er zijn en welke de beste voeding voor het grasplantje is.

 

Wanneer het gazon bemesten?

Wanneer je kunt bemesten is afhankelijk van de bodemtemperatuur. Hoe hoger die is, hoe beter het grasplant de voeding op zal nemen. Bij een bodemtemperatuur van minimaal 6 tot 8 graden zal het gras organische voedingselementen op gaan nemen. Die temperatuur bereiken we meestal in de maanden maart of april. Afhankelijk van hoe lang de winter duurt en hoe snel de temperaturen in het voorjaar stijgen. Wil je het echt zeker weten dan kun je de temperatuur van de bodem meten met een bodemmeter. Deze zijn op verschillende plaatsen op internet te bestellen.

Gebruik je een organische bemesting die lang werkt voor je gazon dan kun je volgend bemestingsschema aanhouden:

 

Maart/april:                    strooien organische bemesting

Juni/juli:                         strooien organische bemesting

September/oktober:      strooien najaarsbemsting

 

Als je bovenstaand schema aanhoudt dan heeft het gras het hele jaar door gezonde voeding tot zijn beschikking. In de zomer heeft het gras het vaak zwaar door steeds extremere omstandigheden. Hitte en droogte zijn helaas vaker regel dan uitzondering. Het gras krijgt het dan zwaar omdat er weinig vocht tot beschikking is. Heeft het gazon wel organische meststoffen gehad dan kan het veel beter tegen deze omstandigheden. En als het dan toch een tik krijgt van de droogte of hitte, dan zal het na deze periode veel beter herstellen als gazons die geen voeding hebben gehad in de zomer.

Hoe het gazon bemesten?

Het gazon kun je op verschillende manieren met verschillende soorten meststoffen bemesten. Over het algemeen kun je die meststoffen in twee categorieën plaatsen:

Organische meststoffen en chemische meststoffen.

Het voordeel van chemische meststoffen:

 • Chemische meststoffen werken snel en daardoor zal het gras snel gaan groeien in het voorjaar

Nadelen van chemische meststoffen:

 • Komt zeer snel vrij waardoor je de plant overvoedt
 • Werken kort waardoor je veel vaker moet bemesten
 • Zitten vaak schadelijke stoffen in waardoor je de bodembiologie aantast
 • Heeft verbrandingsgevaar voor het blad bij warm weer

Voordelen van organische meststoffen:

 • Voeding komt langzaam beschikbaar waardoor de plant elke dag voldoende krijgt
 • Naast de plant voedt je ook de bodem met een gezonde bodem op lange termijn als gevolg
 • Werken lang waardoor drie beurten per jaar voldoende zijn
 • Geen verbrandingsgevaar bij warme temperaturen (bij de juiste organische ingrediënten)
 • Geen uitspoeling naar het bodemwater waardoor deze niet verontreinigt wordt (bij de juiste organische ingrediënten)

Nadeel van organische meststoffen:

 • Organische meststoffen hebben een iets hogere bodemtemperatuur nodig om te beginnen met werken. In het voorjaar zullen de stoffen daardoor enkele dagen tot een week later worden opgenomen.

Zoals hierboven in de opsomming ook staat is het wel van belang om organische bemesting te gebruiken met goede ingrediënten. Kippenmest is bijvoorbeeld ook organische voeding maar is niet gezond. Kippenmest werkt snel en vervliegt ook snel. Kippenmest (maar ook andere dierlijke uitwerpselen) kunnen daarom worden gezien als organische bemesting met chemische eigenschappen. Gebruik daarom altijd organische bemesting met kwalitatief hoogwaardige eiwitten die speciaal zijn geselecteerd voor planten. Dan weet je zeker dat je het gazon de voeding geeft die het verdient!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.