Vragen over het gazon

Moet ik kalk strooien op mijn gazon?

Het korte antwoord is; ja! Kalk (calcium) is een essentieel onderdeel van de bodemgezondheid. kalk strooien op het gazon is daarom belangrijk. Doe dit wel in de winter. Lees er hier uitgebreid over in onze blog.

Wanneer moet ik kalk strooien?

Kalk wordt ook door de bodem opgenomen onder koude omstandigheden. Bovendien werken kalk en meststoffen niet samen. De ideale periode om kalk te strooien in daarom de winter. Dan is de kalk mooi opgenomen als de eerste ronde meststoffen voor gazon of border in het voorjaar gegeven worden. Let er wel op dat het niet vriest of sneeuwt.

Wanneer het gazon bemesten?

Het gazon bemest je in het groeiseizoen. Maak je gebruik van onze zeer langwerkende meststoffen dan is dít een mooi basisschema:

Maart/april                    Gazon Meststof Allround

Juni/juli                          Gazon Meststof Allround

September/oktober     Gazon Meststof Najaar    

Op deze manier heeft het gazon het hele jaar door beschikking over gezonde voeding.

Waarom zit er mos in mijn gazon?

Mos in het gazon kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de plek van het gazon een oorzaak. Een gazon dat (gedeeltelijk) in de schaduw ligt heeft meer kans op mosontwikkeling. Ook kan de zuurtegraad een oorzaak zijn. Op bodems met een lage Ph-waarde groeit mos goed. In dit artikel geven we 6 tips wat je kunt doen tegen mos in het gazon.

Kale plekken in het gazon, wat nu?

Kale plekken in het gazon kan vele oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als je net geverticuteerd hebt en heb je nog niet doorgezaaid met graszaad? Dan zal je gazon kaler zijn dan normaal. Het is zeer belangrijk om kale plekken in het gazon op te vullen met graszaad. Doe je dat niet, dan zullen die plekken opgevuld worden door onkruid of mos. 

Ook ziektes en schimmels kunnen het gras verder uitdunnen. Voor lange tijd voorwerpen op het gazon plaatsen (een zwembad in de zomer) zal leiden tot kale plekken. 

Om het gazon te herstellen raden wij aan om deze vier stappen te volgen.

Vragen over de border

Moet ik kalk strooien in de border?

Kalk strooien in de border is belangrijk. Zeker bij planten die van een hogere Ph-waarde houden. Denk hierbij aan fruit zoals appels, peren en druiven. 

Strooi kalk niet bij zuurminnende planten zoals Hortensia's of Rododendrons.

Wanneer de border bemesten?

De border bemest je tijdens het groeiseizoen. Bemest je de border met onze zeer langwerkende meststoffen? Dan is dit een mooi basisschema:

Maart/april                    Border Meststof

Juni/juli                          Border Meststof

September/oktober     Border Meststof Najaar

Op deze manier hebben jouw vaste planten, hagen en heester het hele seizoen de beschikking over gezonde voeding.

Moet ik mijn beukenhaag bemesten?

Ook een beukenhaag heeft bemesting nodig om gezond te groeien en te blijven. Vaak vergeten we volwassen hagen te bemesten. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn maar het maakt de haag wel vatbaarder voor ziektes en plagen. 1 tot 2 keer per jaar bemesten met de Border Meststof is dus zeker aan te raden.

Algemene tuinvragen

Waarom organische bemesting gebruiken?

Organische bemesting werkt eigenlijk dubbel. Het is voeding voor de plant maar tegelijk ook voeding voor de bodem. In organische bemesting zitten namelijk stoffen die de biologie van de bodem bevorderen. Let er wel op welke organische bemesting je gebruikt. Kippenmest valt ook onder organische bemesting maar dit zal de bodem niet helpen. Kippenmest bevat veel ureum en ammonium en zal daardoor snel verbranden. Bovendien werkt kippenmest zeer kort.

De meststoffen van Sana Garden bevatten enkel hoogwaardige eiwitten en geen materiaal uit dierlijke uitwerpselen (kippen, koeien, paarden- of varkensmest). Bovendien worden onze meststoffen al meer dan 15 jaar gebruikt door de groenprofessional in Nederland.

Hoe lang werken de meststoffen?

De meststoffen van Sana Garden zijn allemaal organisch en toegevoegd met de Zeogran-Formule. Hierdoor werken de meststoffen extreem lang; 3 tot 4 maanden.

De voeding komt door de Zeogran-Formule langzaam vrij. Dus elke dag genoeg voeding maar nooit teveel in één keer.

Wat is de Zeogran-Formule?

De unieke Zeogran-Formule houdt in dat elk korreltje meststoffen is voorzien van het natuurlijk gesteente zeoliet. Zeoliet heeft enorm veel positieve eigenschappen voor de werking van de meststoffen én de gezondheid van de bodem. Lees hier uitgebreid over de Zeogran-Formule.

Vragen over onze service

Hoe werkt het tuinadvies van onze tuinspecialist?

Onze tuinspecialist geeft al ruim een decennium bodem- en bemestingsadviezen voor de tuin. Hij zal na aankoop van de dienst in de webshop contact met je opnemen. Hierna volgt een uitgebreid advies op maat. Lees er hier uitgebreid over.

Waar kan ik contact opnemen met de webshop?

Neem hier contact met ons op als je vragen hebt over onze producten of diensten. Wij helpen je graag zo snel mogelijk. Heb je een vraag aan onze tuinspecialist? Klik dan hier.

Wat is jullie levertijd?

We doen er alles aan om jouw bestelling zo snel mogelijk te verzenden. Bestellingen geplaatst op werkdagen voor 12:00u worden dezelfde dag nog aangeboden bij onze verzendpartij (PostNL). Onvoorziene omstandigheden voorbehouden is de bestelling de volgende werkdag bij jou thuis.

Wanneer worden de producten gratis geleverd?

Voor bestellingen onder de €25,00 rekenen wij verzendkosten (€5,00). Bestellingen boven de €25,00 worden gratis bezorgd.

Waar vind ik de algemene voorwaarden van de webshop?

De algemene voorwaarden vind je hier.